Nauwkeurig, met gevoel en diepe inwerkingDe Jack Meagher Methode


De fysiologische reactie van een spier op een probleem van welk type dan ook verrekking, overbelasting of scheuring is eerst gespannenheid (tightning). Deze gespannenheid wordt gevolgd door de ontwikkeling van een blokkade (spasm) op de exacte plek waar het probleem ontstaan is. Een blokkade is een groep vezels die bij elkaar gehouden wordt, zonder zichzelf te kunnen bevrijden.
Een spier heeft twee functies: 1. De spier verkort (contracts, shortens). Bij deze verkorting beweegt het gewricht waar de spier aan vastzit in de richting   van de verkorting. 2. De spier ontspant zich daarna helemaal en wordt zo gerekt dat hij niet tegenwerkt bij de volgende verkorting.
Een spier verkort niet net zoals een elastiek maar door veelvuldig over zichzelf heen te vouwen. Daarna moet de spier ontspannen door veelvuldig uit te vouwen zodat de spier makkelijk tot de volle lengte uitgerekt kan worden. De verkorting van de spier is een gedirigeerd proces. Het ontspanningsproces niet. Problemen ontwikkelen zich dan ook in het ontspanningsproces. Een blokkade groeit als het ware in de spier. Dit proces is vaak al geruime tijd aan de gang. Het lichaam maakt de vloeistof "edema" aan. Deze stof vind je ook in blister. Het is een natuurlijke genezingsvloeistof. Het is een soort weefselcement. Deze verkleving (blokkade) moet met 'kracht' verbroken worden door accurate massagetherapie.
Deze methode is zeer effectief en gaat veel verder dan welke massagebehandeling ook. De Jack Meagher Methode is de enige wetenschappelijk bewezen massagemethode (onderzoek 2002) op paarden. Bij Jack zijn therapie is het vinden van de juiste plek waar zich de blokkade bevindt het belangrijkste. Het weefsel een centimeter ernaast verkeert in prima staat. De sleutel tot ons succes ligt in accuraatheid! Alle genoemde bewegingsproblemen kunnen in korte tijd opgelost worden.
De vergelijking met fysiotherapie wordt vaak gemaakt. Er bestaat echter een groot verschil. Die zit voornamelijk in de wijze van aanpak. De Jack Meagher methode is een specialisme. Ieder paard wordt op exact dezelfde wijze benaderd en behandeld. Een spier is een spier en die is in ieder lichaam gelijk. Het hele paard wordt altijd van top tot teen gemasseerd, aan beide kanten. Dit betekent dat er bij regelmatige controle geen blokkades blijven zitten en het paard echt 100% losheid in het lijf kan krijgen. Door de accuraatheid van de methode worden beginnende problemen al in een vroegtijdig stadium opgespoord en verholpen. Masseren volgens de Jack Meagher Methode brengt tot stand: o Hyperaemie (verbeterde doorbloeding) o Verbeterde toe- en afvoerstoffen van de verschillende weefselvloeistoffen o Verbeterde stofwisseling o Verbetering in de spierfuctie o Algemeen welbevinden 
De Behandeling Een belangrijke doelstelling van deze site is om je bewust te maken van de conditie van het spierstelsel van je paard. Om je er toe aan te zetten te kijken en luisteren naar je paard. Alert te zijn op signalen die je paard geeft en deze respecteert en hem of haar niet straft. Besluit je om je paard door ons te laten masseren, geven wij je hierbij alvast enig inzicht in het verloop van een behandeling. Een eerste behandeling bestaat uit: 1. een interview, wij willen graag alle relevante informatie ontvangen m.b.t het paard. Leeftijd, niveau van africhting, wat wordt er mee gedaan, medische gegevens etc. 2. Indien je wenst kunnen wij uw paard in beweging bekijken. Om te laten zien wat wij zien aan de beweging. Dit is niet voor ons noodzakelijk. Punt 3 geeft ons de beste informatie. 3. Wij betasten het hele lichaam om te constateren waar de meeste problemen liggen en om het paard alvast vertrouwd te maken met de aanrakingen. Als er blokkades gevonden worden wordt gestart met de behandeling. Wij geven er de voorkeur aan om in de box te werken terwijl het paard wordt vastgehouden. De eerste behandeling is over het algemeen de meest pijnlijke behandeling. Het geven van diepe druk op de blokkade geeft een scherpe pijn bij het paard. Een tweede behandeling is veel minder pijnlijk omdat de doorbloeding al weer beter op gang is. Gemiddeld behandelen wij een paard drie keer, in een relatief korte tijd. Iedere week of om de twee weken. Vervolgens nog een keer na een week of zes. Daarna wordt in overleg besloten hoe verder te gaan. Afhankelijk van diverse factoren, iedere week, iedere maand, iedere drie maanden of incidenteel. Het resultaat na de eerste behandeling is, voor de ruiters met gevoel, meestal verbluffend. Veel van de problemen worden door deze accurate methode al door één behandeling opgelost. In de belijning van de paarden verandert in ieder geval altijd al veel. Het zg. “in model boetseren” van je paard.
Je kunt dit zelf ook al waarnemen tijdens het behandelen.
4. Controle zadel. De ligging van het zadel heeft direct invloed op de werking van vele spieren. Het zadel kan dan ook niet los gezien worden van ons werk. Meer over zadels (klik hier)
Het kan per paard erg verschillen hoe het direct na de behandeling beweegt. Ook de signalen die van- en naar de hersenen gaan spelen een belangrijke rol. Hoe lang bepaalde problemen in het lichaam aanwezig zijn is ook belangrijk. Het maakt echter op de langere termijn niet uit voor het succes of een paard jarenlang heeft gelopen met spierproblemen. De weg naar volledig herstel kan soms langer zijn. Voor de meeste paarden geldt dat er na een maand na de eerste behandeling een heel ander paard door de baan gaat.
Na de behandeling: Na een behandeling moet het paard minimaal 30 minuten bewegen (stap, draf en galop), binnen ca. 1 uur na de behandeling. Het bewegen kan onder het zadel of aan de longe. Mocht het zo zijn dat een paard herstellende is van een andere blessure dan volgen we het bewegingsschema dat hier bij hoort. Indien nodig kunnen wij overleg hebben met de dierenarts en/of instructeur om een behandelplan op te stellen voor het paard. Graag willen wij benadrukken dat wij ons werk zien als aanvulling op de totale verzorging en niet ter vervanging van veterinaire zorg. Maar houd wel in je achterhoofd dat 90% van alle bewegingsproblemen bij een paard voortkomt uit de problemen in de spieren en de dierenarts hier vaak geen oog voor heeft. Mocht je dan ook een paard hebben met zg. “vage klachten” waar je niet mee verder komt, bel iemand van ons en laat je paard een paar keer masseren. Je zult zien dat de “vage” klachten oplossen en je paard beter zal gaan bewegen dan hij ooit gedaan heeft. Door de diepe inwerking van het masseren moet er ook een visueel resultaat zichtbaar zijn. Maak daarom zelf foto’s van voor en na als de therapeut het niet doet.Pasted Graphic 1
Jong paard voor het masseren. Problemen in hals, schouder en bilspierenPasted Graphic 2
Na 1e keer masseren. Je ziet direct veel meer ontspannen lijnen in het paard in hals, schouder en bil

Zo kunnen we velen voorbeelden laten zien, check hiervoor ook onze Facebook pagina. Een goede masseur zorgt er voor dat direct zichtbaar de contouren van het paard veranderen. Dit lukt alleen met deep tissue massage (Jack Meagher Methode).Check onze facebookpagina: Facebook/Happy-Athlete voor nog veel meer foto’s en video’s